Függönyvarrás lépései


II. Tervezés, szabás

 

1.)  Készítsük el a szabásmintát, gondosan ügyelve a méretvételre, a szegés miatti ráhagyásokra és az ólomzsinórra is! Általános szegési méretek, ráhagyás a szegésre:
A.) Alul:– 2×5 cm (kivéve ólomzsinóros függönynél itt nincs szegés),
B.) Oldalt:– 2×2 cm; de ne feledkezzünk meg a behúzószalag oldalainál az 5-5 cm-es visszahajtásról sem;
C.) Felül:– a behúzószalag szélessége -1 cm (azaz pl. ha 160 cm magas függönyt szeretnénk, 5 cm-es behúzóval, ólomzsinóros függönyből, akkor 164 cm magasságot kell leszabnunk; ugyanez nem ólomzsinóros függöny esetében 174 cm lesz: 160 cm magasság + 2×5 cm alsó szegés + behúzó szélessége – 1 cm)

 

Tervezés

 

 

Magasság =Kész függöny magassága + alsó visszahajtás 10 cm (csak ha nincs ólomzsinór) + felső ráhagyás: behúzó szélessége – 1 cm
Kész függöny magasság =A karnis aljától a padlóig – 3 cm (ha más kívánalom nincs)
Szélesség =Karnis hossza x behúzó behúzási aránya. + szegés: 2×4=8 cm +visszahajtás: 2×5=10 cm
Kész, behúzott függöny szélessége =Karnis hossz, végzáró nélkül

2.) A behúzószalag behúzási arányának megfelelő szélességet számoljunk! Pl. ha 2x-es behúzót használunk, akkor egy 1,5 m széles függönyhöz 2×1,5=3 m anyag kell, plusz a szegés és a visszahajtás (oldalanként 2×2 cm = összesen 8cm; + kétoldalt 5-5 cm = 10 cm, így összesen szegésre és visszahajtásra az oldalán 18 cm-t kell ráhagyni), így a 1,5 m széles függönyhöz 3,18 m széles anyagot szabjunk. Ugyanebben a példában ha az anyagot 1x toldjuk (hosszában!),akkor a szélességre még 8 cm-t kell ráhagyni (a francia varrás miatt) összesen, azaz 3,26 m széles anyagra lesz szükségünk, 2 darabban, azaz 2×1, 63 cm széles darabról beszélünk.

3.) Az anyag irányát tartsuk szem előtt! Fényáteresztők esetében általában a magasság adott, azaz a végen az anyag szélessége kerül az ablak magasságára, míg dekorok esetében a szélesség megadása az általános gyakorlat.

Az anyagszükségletet mindig ezek alapján állapítsuk meg, az anyagot soha ne „forgassuk” el (kivéve speciális fazonok esetében), mert a szálak eltérő nyúlása miatt a végeredmény nem lesz kielégítő.

Anyagiránya

Magasság méréséhez, szabásához az anyag hajtása:

 

Függönyméretrehajtás

 

4.) A toldásnál ügyeljünk annak szimmetriájára, azaz a kész függöny szélességének felénél toldjuk, vagy ha 3 darabból készül, akkor a középső szakasz a  teljes szélesség közepén helyezkedjen el!
5.) Mintás anyagok esetében a mintaillesztésre való ügyelés még elengedhetetlen! Ebben segít a mintaillesztés, a rapport nagysága, azaz az azonos mintaismétlődés mérete.

  • A toldott anyagok esetében fontos, hogy a toldat ne legyen feltűnő, ehhez pedig szükséges, hogy a minta függőlegesen és vízszintesen is illesztésre kerüljön egymáshoz. Legáltalánosabb eset ilyenkor, hogy egy mintaillesztésnyi (rapportnyi) anyaggal többet kell vásárolni.
  • Másrészt arra is ügyelni kell, hogy az egymás mellé vagy egy ablakra (sõt, akár az egy szobába) kerülő anyagok mintázata ugyanott kezdődjön, azok ne csússzanak el egymáshoz képest (pl. a csíkok egy magasságban kezdődjenek). Magasság méréséhez, szabásához az anyag hajtása:

6.) Az anyagot simítsuk ki, ha szükséges vasaljuk ki szabás előtt. Nagy asztalon dolgozzunk, az anyagot gondosan, teljesen kifektetve. Ügyeljünk arra, hogy az anyag ne ferdüljön el, és a derékszögekre külön figyeljünk.
7.) A függöny magasságának mérésekor a ruházati szabásnál is alkalmazott módszerekből merítsünk, azaz az anyagot hosszában fogva a közepe felé 2 oldalról behajtva mérjük rá a magasságot.
8.) Egyes függönyszalonok egyenes szabásnál szálhúzással dolgoznak, ám ezt nem javasoljuk, mert így a legkisebb esetleges szálferdeség is szabási hibához vezethet!

Kiszámítás képlete:

(Függöny magassága + varrásráhagyás)  /  Mintaismétlődés nagysága = Rapportok száma

 

III. Szegés

1.) A szegésnél mindig 2x hajtjuk vissza az anyagot.
2.) Az alja szegésével kezdünk, 5 cm-es szegést kialakítva.
3.) Ezt az oldal szegése követi, 2 cm szélességben. Az oldal szegésénél ügyeljünk arra, hogy az ólomlap számára alakítsunk ki kis bebújtató zsebet, a függöny aljától kb. 15-18 cm magasságban, kb. 3-3,5 cm hosszúságban, a szegés
levarrását mellőzve. Az ólomlap ezen a nyíláson át bebújtatható a szegés belsejébe, így az az ablakon lógva szebben áll majd, sarkai nem hajlanak ki.
4.) A függöny tetején nem szegést, hanem behúzót alkalmazunk.

 

IV. A behúzó rávarrása a függönyre

1.) A behúzó biztosítja a függöny szép tartását a karnisnál, valamint az egyenletes és kívánatos ráncolást (ezért szokás ezt ráncolónak is nevezni). A behúzó varrási technikájával megegyezik a merevítő szalag varrása is (bár e célra alkalmas a behúzó is), valamint a tépőzárat is így varrjuk fel.
2.) A behúzó irányára, színére ügyeljünk! Az akasztó bújtatók mindig a behúzószalag színén vannak, annak felső szélénél.
3.) A függönyt színével felfelé fogjuk, a behúzószalagot szintén színével felfelé illesztjük a függönyre.

  • A behúzó szélességétől függően 1 cm-el kevesebb anyagot fogunk a behúzó alá.
  • Külön ügyeljünk arra, hogy a behúzószalagot fordítva fogjuk: azaz annak felső széle az akasztósorral a függöny alja felé néz,bal kezünk felé. Ügyeljünk arra is, hogy a függöny szélességénél 2-2 cm-el több behúzó szalagunk legyen , hogy két oldalt be tudjuk hajtani.
  • Ezt követően ha oldalbehajtást szeretnénk függönyünkre a széleit 5-5 cm-el behajtjuk, a behúzószalaggal kifelé, így a függöny feltevésekor nem a szegett széle, hanem egy szép hullám esik az oldalrészre.

4.)  A behúzót végig varrjuk a függönyre, a behúzó akasztósoros (felső) szélénél.
5.) Ezután a behúzót visszahajtjuk hosszában a függönyre.
6.) A behúzó szalagot végig varrjuk, annak alsó szélénél is. A varrásnál figyeljünk arra, hogy a behúzóban lévő húzószálakat ne varrjuk át, mert később nem lehet a függönyt behúzni. Ügyeljünk arra,hogy a ráncoló szalag behúzó szálait a két szélétől kb. 1-1 cm húzzunk ki, hogy össze tudjuk stabilan csomózni. Ezzel a két vagy több szál húzásával tudjuk a későbbikekben a függönyt ráncolni.
7.) Amennyiben 5 cm széles behúzót alkalmaztunk, úgy a behúzó közepénél még egyszer varrjuk azt végig, hogy szépen álljon.

 

V. A függöny behúzása

1.) A függöny felrakásakor először győződjünk meg arról, hogy a behúzószalag behúzószálai szorosan vannak összekötve a végénél, a csomó nem bomlik ki.
2.) Ezt követően a függönyt húzzuk be, elkötött végét egy fix ponthoz rögzítve. A behúzás ne legyen se túl laza (így a függöny szélesebb lesz a kelleténél, és a behúzó mintái sem állnak szépen), se túl szoros (így a függöny túl keskeny
lesz, gyűrődik, és a behúzó sem adja ki formáját). A kihúzott húzószálak végeit kössük össze! A lelógó részt rögzítsük oldható kötéssel erre a mosás miatt lesz szükség, hiszen kisimítva a függöny könnyebben mosható
és vasalható, ezt követően pedig újra ráncolható. Erre a célra alkalmas az úgynevezett műanyag húzószál-tartó, de kézzel is felcsavarhatjuk a szálakat, biztosítótűvel rögzítve azokat a behúzószalaghoz.
3.) Akasszuk a függönykampókat a behúzószalag akasztóbújtatóiba. A két soros akasztóbújtató esetében az alsó bújtatón húzzuk át a kampót, ha kampótakarást szeretnénk, de ez mennyezeti karnis esetén nem alkalmazható, ilyenkor a felső bújtatón húzzuk át a kampót.

VI. A behúzószalagok

A behúzószalagok funkciója sokrétű, biztosítja a függöny jó tartását (különösen felül, a kampóknál), használhatók merevítésre is, de modern változataival a függöny ráncolása is könnyen kialakítható. A régebben a lerakás volt, azaz a függöny ráncait kézzel (mérés alapján) kialakítva, a ráncokat levarrták. Különleges mintájú függönyöknél ezt még mindig alkalmazzák, de a mindennapokban a behúzószalagok nyertek teret. A behúzószalagokat sokféle névvel illeti a szakma , hívják ráncolónak, behúzónak, illetve automata sínszalagnak is. A behúzásra alkalmatlan, ám a függöny jó tartását biztosító merevítő szalagokat  (melyeket pld. ringlis függönynél is használunk), valamint a különleges, elsősorban drapériás fazonoknál alkalmazott tépőzárakat és tépőzáras behúzókat is ide soroljuk, mivel varrásuk, használatuk, funkciójuk hasonló. A behúzószalagok használatakor a helyes irány megértése elengedhetetlen. A behúzószalag akasztókkal ellátott fele annak színe, azaz ezt ne fordítsuk a függöny felé összevarráskor! A másik fontos tulajdonság a behúzószalag teteje (azaz ahogy az a kész, megvarrt függöny tetején áll, a felfelé esõ része): ezt egyrészt úgy ismerjük meg, hogy az akasztósor mindig a behúzószalag teteje felõli részén, és nem annak alján van, másrészt a legtöbb behúzó esetében ezt halvány, színes sáv jelzi.

 

VII. A behúzószalagok legfontosabb paraméterei

1.) A behúzószalag szélessége: A behúzószalag ráncolási formája: általában ez az alap megadott méret azaz egy 5 cm-es behúzó 5 cm széles szalagot jelent. 2 cm-nél keskenyebb szalaggal nem dolgozunk, az 5 cm-es már nagyon szép tartást, jó megjelenést ad, míg az ennél szélesebb behúzók magasabb függönyöknél javasoltak.

2.) A behúzószalag ráncolási aránya: ez a szám azt mutatja meg, hogy milyen ráncos lesz a függöny a behúzás után, azaz mennyivel szélesebb darabot kell szabnunk a kívánt ráncolt függöny méretnél. Ha pl. 2x-es a behúzó, akkor dupla széles anyagra van szükségünk, míg 1,5x-ös ráncolónál másfélszeres szélességű anyagmennyiség kell. A ráncolási arány 1,5-tõl 3x-ig általános. Fényáteresztő függönynél a 2x-es ráncolást javasoljuk minimumként, mert minél ráncoltabb a függöny, annál szebben esik az anyag. Különösen merev dekoroknál, black-out függönyöknél az 1,5x-es ráncolás is használható, de lazább anyagnál mindenképpen a ráncoltabb megoldásokat javasoljuk

3.) A behúzószalag rapportja: a behúzószalag hosszában a minta ismétlődése, azaz az azonos „szakaszok” hossza.

4.) Húzószálak száma: a behúzáshoz használandó, hosszanti irányban futó szálak száma. Ez általában 2, de szélesebb behúzószalagok esetében lehet akár több is (4)

5.) A behúzó akasztósorainak száma: a függöny kampók beakasztását biztosító kis „zsebek” akasztósorokban helyezkednek el. Az egyszerűbb behúzóknál egy sor ilyen akasztó van, míg a szélesebb behúzóknál több, akár 3 sor is lehet. A 2 akasztósoros behúzóknál javasoljuk, hogy a kampót mindkét soron húzza át, így a függöny szebben áll majd. Egészen széles behúzók esetében 3 akasztósor is előfordulhat, ilyenkor különleges, hosszított akasztókampót kell használni. A legjobb megoldás ha a karnisra próbálva nézzük meg, hogy melyik akasztósorba illik bele a kampó, hogy a függöny eltakarja, de ne is akadjon a függöny a karnisba.

6.)  A behúzószalag ráncolási formája: ez adja meg, hogy a ráncolt függöny ráncai hogy fognak állni.

VIII. A behúzószalagok ráncolási formái avagy fajtái:

1.) Univerzális behúzószalagok: az univerzális behúzószalagok folytonos, állandó mintasort adnak, behúzásuk a kellõ méretre nem fix, behúzhatók szorosabban és lazábban is. Így a behúzási arány esetükben nem adott. Általában azonban itt is a 2x-es szélességgel, 2x-es behúzással érdemes kalkulálni.

behúzó1

 

 

2.) Ceruza behúzószalagok: egymástól egyenlő távolságra lévő, pálcika alakú mintasort adnak ki, egyenletes hatást keltve.

 

behúzó2

 

 

 

3.) Csokros behúzószalagok: függőleges, pálcika hatású ráncokat mutató behúzók, ám a pálcikák egymástól nem egyforma távolságra vannak, hanem csoportokba, csokrokba rendeződnek. Egy-egy csokorban lehet 1,2,3,4 vagy 5 ilyen minta, azaz „fül”.

behúzó3

 

4.) Darázs behúzószalagok: alul és felül az összehúzás iránya ellentétes ezek a behúzók esetében, így darázsfészek-szerű hatást keltve.

 

behúzó4

 

 

5.) Tépőzáras behúzószalagok: a fenti behúzószalagok bármelyike készülhet tépőzáras kivitelben is. Ilyenkor ez mindig az anya oldalt jelenti (a tépőzár bolyhos fele).

 

 

behúzó5

 

 

6.) Tépőzárak: egyes fazonok esetében, különösen drapériáknál vagy feszített függönyöknél, rolóknál a függöny nem kerül beráncolásra, hanem ráncolás nélkül kell a karnis elöl erre kialakított részéhez rögzíteni.
Ilyenkor elegendő tépőzárat varrni a függöny tetejére. Vigyázzunk, hogy mindig a tépőzár bolyhos oldala kerüljön a függönyre! Érdemes megfontolni az öntapadós kivitelű tépőzár használatát, ha a karnis ezt kívánja meg.

 

behúzó6

 

 

7.) Egyéb, érdekes formájú behúzószalagok.

 

behúzó7

 

8.) Speciális szalagok rolók készítéséhez

 

Képkivágás8