A babzsákfotel töltőanyaga


A babzsák beltartalma

Sok ember azt gondolja a babzsák kifejezés hallatán, hogy biztosan ténylegesen babbal van megtöltve, és ettől lesz olyan kényelmes bútordarab. Ez napjainkban azonban inkább már tévhit, mint valóság, hiszen sokan meglepődnének, ha egy babzsákot szétvágnának, nem babot találnának benne. Egy modern babzsákfotel már nem babbal van megtöltve, pedig a kezdetekben tényleg a hüvelyes termés szolgáltatta a beltartalmat, de használtak még mellette cseresznyemagot és lencsét is a feltöltéshez. Legendát is lehet fűzni a cseresznyemaggal feltöltött változathoz, egészen pontosan a babzsákfotel megszületésének legendáját. A legenda szerint hátfájással bajlódott egy indiai maharadzsa, ezt viszont el tudta mulasztani az egyik ágyasa. Cseresznyemaggal töltötte meg azt a nagy zsákot az ágyas, amelyet ajándékként adott oda a maharadzsának. Létezik azonban egy másik legenda is, amely szerint három olasz dizájner a gesztenyefa leveleivel teletömött zsákot polisztirol pellettel váltotta fel Észak-Olaszországban, a babzsákfotel népszerűsége ezután robbanásszerűen növekedni kezdett.

polisztirol gyöngy

Napjainkban a babzsák beltartalmát, tömőanyagát habosított polisztirol-gyöngyök adják, ez pedig előnyös több szempontból is:

  • A töltőanyag pillekönnyű habosított hungarocell golyó, mely sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, többek között antibakteriális, antiallergén, ezért nem telepszenek meg benne baktériumok, gombák.
  • Nem nedvszívó, valamint kiváló hőszigetelő.
  • Újra feldolgozgató anyag, ezért környezetbarát is.
  • Felveszi a használó alakját és mindenhol melegen tartja, támasztja azt.
  • Ajánlják hát, láb és aranyeres panaszokban szenvedők részére is.

További infók a polisztirol gyöngyökről:

  • Ha a gyöngyök kikerülnének a huzatból, úgy ellenőrizni kell a húzózárat és a tépőzárat, majd biztosítani azokat. (pár öltéssel levarrható a húzózár.)
  • A polisztirol kisgyermek közelébe ne kerüljön, mert csábító számára és szívesen bekapkodja.
  • A golyócskáknak gyártásuk folyamán a műanyaghoz hasonló illatuk lehet, melyet megszüntet egy kis friss levegő. Ez a szokatlan illat az emberre káros anyagokat nem tartalmaz!
  • Környezetvédelmi előírásoknak megfelelően a töltőanyagot a szelektív tárolókba kell kivinni, vagy visszajuttató hozzánk és mi gondoskodunk a szakszerű elszállíttatásáról.