Tapéták felosztása és fajtái


A tapéták felosztása grammsúly alapján:

 • könnyű tapéták (< 90 g/m2)
 • középnehéz tapéták (90-130 g/m2)
 • nehéz tapéták (> 130 g/m2)

A tapéták felosztása mérettartósságuk szerint:

 • mérettartó és
 • nem mérettartó tapéta

A tapéták felosztása átfesthetôségük szerint:

 • átfesthetôk
 • nem átfesthetôk

A tapéták felosztása anyaguk szerint:

 • makulatúra (papír alaptapéta)
 • papír
 • vlies
 • vinil (műanyag)
 • textil
 • üvegfátyol
 • üvegszövet tapéta
 • speciális (parafa, nád stb.)

Makulatúra (papír alaptapéta)

Ha a papír- vagy papír hátoldalú tapétákat illesztéssel, nem pedig átlapolással ragasztjuk, feltétlenül makulatúrát (papír alaptapéta) kell az előkészített falfelületre felragasztani, a később felragasz-tandó tapétához kiválasztott ragasztóval. Az egyrétegű, papírból készült alaptapéta feladata az, hogy megakadályozza a tapéta szélek szétválását. A papír és papír hátoldalú tapéták nem mérettartóak, azaz a ragasztóanyag felhordását követően – a víz hatására – duzzadnak. A megfelelő pihentetés után felragasztott tapéta – a falon száradva zsugorodik, ami komoly feszültséggel jár, az illesztéseknél a tapéta szélek szétválhatnak. A korábban a falra felragasztott makulatúra vagy makulatúra-csík feladata az, hogy ezeket a feszültségeket kioltsa és összetartsa a szétválni készülő tapétaszéleket. Ha a makulatúrát elhagyjuk, szinte biztosra vehető, hogy a tapéta csíkok között rés keletkezik. A makulatúrát ragaszthatjuk a teljes felületet lefedve vagy csak az illesztéseknél, csíkokban. Mivel a makulatúra csíkoknak az illesztésekhez kell esniük, felragasztásukkor nagy gondossággal kell eljárni. Nagyobb felületek esetén ugyanis a papírtapéta duzzadásával is számolni kell (a méretváltozások összeadódnak). A makulatúra csíkok közötti távolságok ezért kismértékben, de folyamatosan növekszenek. Makulatúra-csík alkalmazása esetén fontos a szélek átglettelése, nehogy átüssenek a tapétán. Érdekes, hogy korábban egyszerű csomagolópapírt is használtak aljzattapétaként, sőt újságpapír is megfelelt erre a célra. A makulatúra speciális változata a kenhető vagy simítható makulatúra, amely poralakban kerül forgalomba, cellulóz rostokat és cellulóz kötőanyagot tartalmaz. Vízzel hígítva alkalmazzák, a simítható változat a finom glettelést is helyettesítheti. A megfelelő vastagságban felhordott és megszáradt makulatúra jól csiszolható és képes elfedni a kormos felületeket és a korábbi beázások sárgás nyomait is. Kedvező ára miatt alkalmazzák, az olcsóbb tapéta típusok valamint a fűrészporos tapéták alá. Minőségi (pl. papír hordozójú selyem) tapéta esetében, inkább a papír alaptapéta alkalmazását javasoljuk. Makulatúra alkalmazása esetén, száradáskor hasonló nagyságú, de ellentétes irányú erők lépnek fel.

Papírtapéta

Az egyik legkedveltebb tapéta típus, elsősorban kedvező ára miatt. Nem mérettartó, ezért a ragasztót a tapéta hátoldalára kell felvinni és megvárni, amíg a tapéta teljesen megduzzad (pihentetés). A grammsúly mellett fontos tudnivaló még a tapéta átfesthetősége, tisztíthatósága, szerkezete (egy vagy többrétegű) és a felületi kiképzés módja (sima vagy préselt). Az átfesthető fűrészporos tapéta a ragasztóban lévő víz hatására jobban megduzzad, mint a hagyományos papírtapéta. Ennek oka, hogy a színoldal nincs festékkel átitatva. Az átlagosnál nagyobb zsugorodás száradáskor komoly feszültség kialakulását eredményezi a falon. Ezért feltétlenül makulatúrát (alaptapéta) kell a fűrészporos tapéta alá ragasztani, a szélek szétválásának megakadályozása érdekében. Mivel átfesthető, csak nedvességálló  tapétaragasztóval ragasztható. Az átfesthetőség miatt fontos a ragasztó mészállósága is, mivel a többszöri átfestés során a nedvesség kioldhatja a vakolat mésztartalmát. Szerencsére a ragasztók mészállóak, ezért nem kell félni az esetleges kioldódás káros következményeitől. Szerkezete lehet egy vagy kétrétegű. A kétrétegű tapéta lényegesen tartósabb, mivel a farostok, amelyek a textúrát biztosítják, a felszíni és hátoldali papírrétegek között helyezkednek el. Ez átfestéskor festék megtakarítást eredményezhet, emellett pedig további műszaki előnyöket kínál. További előnye a papírtapétának, hogy engedi szellőzni a falat. Vályog és vert falhoz ajánlott.

Vlies tapéta

Speciális, nem szőtt textiltapéta, amely poliészter és cellulóz szálak kártolásával készül és a szálakat kötőanyag rögzíti egymáshoz. A hordozó réteget préselik és simítják, a megfelelő mintázat kiala-kításához habosított PVC-t vagy poliakrilátot használnak. Mérettartó, ezért a ragasztót a falra, nem pedig a tapétára kell felhordani (Előfordulhat, hogy a ragasztót a tapéta hátoldalára is fel kell hordani). Megkönnyíti a későbbi felújítási munkákat az, hogy a vlies tapéta a falról szárazon lehúzható. Rendkívül strapabíró, kopásálló, kisebb repedések áthidalására is alkalmas. Tisztítható, mosható, átfesthető. Engedi szellőzni a falat, rakható vályog vagy vert falra.

Vinil tapéta

Műanyag alapanyagból készül. Hordozórétege alapján megkülönböztetünk papír- és vlies hátoldalú vinil tapétát. Különféle mintázattal gyártják és felsű rétege készülhet habosított változatban is. Bármely helyiségben alkalmazható. Mosható, tisztítható, ezért különösen alkalmas konyhák, fürdőszobák és előszobák tapétázására. Papír hátoldal esetén hasonlóan kell eljárni, mint a papírtapéták ragasztásánál. A vlies hátoldalú tapéta mérettartó, ezért a ragasztót csak a falra kell felhordani. Dörzsölve is tisztítható, mosható, nem fakul a színe, nem szakad.

Textiltapéta

Nehéz, mérettartó tapéta, amely vinil (műanyag) bevonatot kap szín- és hátoldalon egyaránt, tehát a textil hordozó nem érintkezik a ragasztóval. A textiltapéta természetes színhatású, a változatos szövésminták már önmagukban is rendkívül tetszetősek. Ragasztása hasonlóan történik, mint a mérettartó vinil tapétáé!

Üvegfátyol és üvegszövet tapéta

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek, magas áruk ellenére. Lemosható, átfesthető, tapétázható vagy lakkozható, méret- és színtartó, ütésálló és hosszú élettartamának köszönhetően sokáig ékessége marad a lakásnak. Repedezett falakhoz kiváló, 50m hosszú és 1m széles (50 m2).

Speciális tapéta

A nehéz tapéták családjába tartoznak. Rendkívül sokféle anyagból készülhetnek Pl.parafa, nád, gyékény, velúr, műbőr, fémtartalmú stb.