Miért fontosak a színek a lakberendezésben?


Miért fontosak a színek a lakberendezésben?

Az otthonunkban használt színek kiválasztásánál, a lakberendezési stílus meghatározásánál, a lakás adottságainak (tájolás, ablakok és helyiségek méretei) figyelembevételén kívül nagyon fontos az egyéniségünk és ízlésvilágunk meghatározása is. Ehhez még szükséges tudnivaló az is, hogy az egyes színek milyen élettani és pszichés hatással hatnak ránk. Számos kutatás született a színekkel kapcsolatban, amelynek eredményeit érdemes felhasználni, alkalmazni. “A szín egy észlelet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba eső részére érzékeny a szem retinája, de a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál, ez okozza a különböző színüket. Háromfajta érzékelő sejtet lehet megkülönböztetni, melyek érzékenysége a vörös, a zöld és a kék színeknél a legerősebb. A látórendszer fontos tulajdonsága a színállandóság, tehát az agy a színeket nem abszolút módon azonosítja, hanem relatív úton, a környezethez hasonlítva.” -idézet a wikipédia.hu-ról…

A színek számos alakban és jelenségben nyilvánulnak meg. Az ember szabad szemmel legalább 2000 különböző árnyalatot képes érzékelni. A teljes képet és a helyiség szinergiáját pedig különböző színkombinációk képzik.Tény, hogy az összes érzéki benyomás 87 % -a színvilágon keresztül érvényesül. Az ember használja a színeket és általuk fejezi ki önmagát.

A színek különböző hangulatokat váltanak ki belőlünk, emellett gyógyító hatással is rendelkeznek. Különböző kialakult betegségek esetén segíthetnek a gyorsabb felépülésben.

Egyes színek pozitívan hatnak fáradékonyság, stressz, depresszió, feszültség, étvágytalanság esetén. Feltölthetnek minket energiával, és segíthetnek abban, hogy szexuális életünk aktív legyen…

Mi emberek sok más élőlénnyel ellentétben részletes színfelismeréssel rendelkezzünk, ami világunk teljesebb megismeréséhez vezet, agyunk jobb féltekéje felelős a színek érzékelésében, de sajnos a férfiak 8%-a, a nők 0,5% színtévesztő. Ezen fogyatékosságot ma már színszűrős szemüveggel lehet korrigálni.

Vegyük tehát sorra az egyes színek élettani és pszichés hatásait:

Sárga: serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, (dolgozó szobába ezért ideális) jó a fáradság elűzésére és a depresszió ellen, aktiválja az epe működését, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt, a napsugarat idézi fel bennünk. Falak színének alkalmazásánál tágítja a teret.

citromsárga-fehér-nappali

Narancs: életvidámságot sugall, jókedve derít, serkenti az étvágyat, boldogság érzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk annál halványabb árnyalatát válasszuk mert különben túl idegesítően hat hosszú távon.

narancs

Vörös: melegséget, túlfűtöttséget, szexualitást sugároz. Enyhébb változata, ha pl. a tégla színnel vagy lazaccal váltjuk ki. Élettani hatása miatt alkalmazásával óvatosak legyünk, ugyanis megemeli a vérnyomást, emeli a légzésszámot, (viszont rossz vérkeringés esetén ideális). Cselekvésre ösztönző, figyelem felkeltő szín. Olyan helyiségekben ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél ne alkalmazzuk, ellentétben a szórakozóhelyekkel, ahol ideális a vendégek ébrentartására, felpörgetésére. Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. az arannyal nagyon elegáns, exkluzív hatást tudunk elérni.

vörös

Lila: általában divatszínként jelenik meg, figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, szürke színnel alkalmazva extravagáns tereket tudunk vele létrehozni. Fájdalomcsillapító és immunrendszer erősítő hatása van.

Lila2

 

Rózsaszín: sajnos unalomig és ellenszenvig alkalmazott szín, főleg a gyerekeknek szánt ruhadarabokon és a női kiegészítők-ruhák szín kínálatában, pedig mértéket tartva a nőiesség, a lágyság és a romantika színe.

Ines2

 

Barna: a föld a biztonság színe, az állandóságot, a hovatartozást fejezi ki, azonban óvatosan bánjunk vele, mert sötét színe komorságot is sugallhat, mindenképpen vidám, élénk színeket tegyünk mellé.

4837

 

Kék: a tisztaságot a frissességet sugallja. Sok tisztítószert, mosószert árusító cég alkalmazza termékei csomagolásán.Nyugtató szín és csökkenti az étvágyat és a vérnyomást, hálószobában használva alvásunkra is jó hatással bíz. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni. Remek tértágító hatása van.

blue_large

Zöld: nyugtat, pihentet, ellazít, csökkenti a vérnyomást. A világosabb árnyalati tágítja, a sötétebb sajnos szűkíti a teret.

dekorfuggony_025

Fehér (a színek együttese alkotja) : a tisztaságot az ártatlanságot sugallja, bár a keleti kultúrákban a gyász színe. Nagyon elegáns teret tudunk vele elérni, ami egyfajta könnyedséget éreztet, de vigyázat, a padlóra alkalmazva “lebegtető” hatást érünk el, ami csökkenti a biztonságérzetet.

Fehér

Fekete ( valójában a színek hiánya) : alkalmazásánál legyünk nagyon óvatosak. Ugyan a fehérrel alkalmazva elegáns és egyedi, de túl rideg és tárgyilagos is tud lenni, fürdőszobában fali csempeként használva pedig hideg hatása miatt bánhatjuk meg.

fekete

Szürke: passzív mind pszichikailag, mind optikailag.

Zig Zag 1649-978_Soda 3145-998

Általánosságban:

A meleg színek akár 2-3 fokkal melegebb érzetet is kelthetnek, a hideg színek pedig ugyanennyivel kevesebbet, így könnyen eldönthetjük egy fürdőszoba csempéjének színét, ha tisztában vagyunk az ott lakók hőérzetének igényével. Meleg színek pl. a sárga, narancs, piros. Hideg színek a zöld, zöldeskék, kék, lila. Ezekkel a színekkel befolyásolhatjuk a hőfokérzetet.

A színek minden megvilágításban másnak látszanak, a meleg fénytől a meleg színek fénylenek fel, a hideg színek tompulnak vagy szürkének látszanak. A hideg fény felerősíti a hideg a színeket és gyengíti a meleg árnyalatokat. Érdemes pl. egy függöny, vagy egy fal szín kiválasztásánál azt megnézni napfényes időben is és lámpafénynél is.

Az alkalmazott színek azonban nem önmagukban, hanem egymással való kölcsönhatásukkal érik el a végleges hatást. Sokan félnek az erőteljesebb színek alkalmazásától, így azoknak inkább egy-egy szín különböző árnyalatainak felhasználását javasolnám, a merészebbek persze bátran kísérletezhetnek!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.