Hőszigetelő függöny


Ha szeretnénk elkerülni, hogy a bejárati ajtót kinyitva elárassza a lakásunkat a hideg levegő, vagy egyszerűen érzékenyek vagyunk a huzatra, a szélfogó-hőszigetelő függöny a megoldás.

A bejárati ajtók környéke, még a legkorszerűbb nyílászárók esetében is hűvösebb, mint a lakás többi része. Az ajtó nyitásával jelentős mennyiségű hő távozik a szabadba, ami veszteséget jelent. A fölösleges kiadást csökkenthetjük a bejárati ajtó köré, félkörívben karnisra szerelt vastag filc vagy posztó szélfogó függöny felfüggesztésével.

hőszigetelő függöny

Ha vannak olyan terek, amiket kevésbé használunk napközben, ott alacsonyabbra állíthatjuk a hőmérsékletet. Ezek hidegebbek lesznek, mint a lakás olyan részei, ahol általában tevékenykedni szoktunk, ezért ezt a két területet el kell választani egymástól. Ide is használhatjuk a hőszigetelő függönyt. A megfelelő típus kiválasztásánál az a legfontosabb, hogy elég hosszú és széles legyen, anyagát tekintve pedig vaskos, súlyos és inkább természetes alapú. Figyeljünk arra, hogy ne lógjon rá a radiátorra a függönyünk. A felhasználási körülmények meghatározzák, hogy milyen kivitelű függönyt választhatunk, van azonban néhány irányelv. Egy adott szélességű nyílászárónál a szélesség másfélszeresével kell számolnunk.

Anyagválaszték

A függönyök készülhetnek polár anyagból, posztóból, gyöngyvászonból vagy műbőrből is. Napjainkban népszerűek a black-out függönyök (lásd a képen) amelyek kiváló fény- és hőzáró képességűek. A különböző anyagok kombinációja is lehetséges, ezek a kétrétegű függönyök, melyeket kérésre hőszigetelő anyaggal (vatelinnel) töltenek. Kétrétegű függönyt elsősorban bejárati ajtókhoz, garázsokba, térelválasztónak javasolt használni. Az egyes anyagok hőszigetelő képessége megközelítőleg azonos, azonban tömegük eltér, ezért mindig az adott függönyhöz kell a karnist választani.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.