Római roló/Raffroló


A római rolóról vagy másik nevén raffrolóról

Ha textilből készített függönyt szeretnénk, de nem a hagyományos ráncolt formára vágyunk, akkor válasszuk a római rolót vagy másik gyakran használt nevén raffrolót. Bár a roló régóta a klasszikus enteriőr színfoltja, letisztult formája lehetőséget ad arra, hogy a modern lakberendezés kelléke is lehessen.

b851c3270252
Elkészíthető fényáteresztő textilből és sötétítő anyagból is, sőt akár a kettő kombinációjával is.

Esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni az anyagválasztásnál. Ne felejtsük el, hogy nem ráncolt függönyről van szó, ezért a kifeszített textil lehet erőteljesebb textúrájú, akár színesebb. Nagyon vékony anyagokból a római roló nem mutat, mert szinte beleolvad a környezetébe. Minimalista otthonokban erősebben strukturált vagy nagyobb minták ízlésesen illeszkednek az egyszerű letisztult stílushoz. A klasszikus lakásbelsőkben az egyszínű kis minta illik a római roló egyszerű vonalához legjobban, de bátran használhatunk különböző mintás textileket is, melyek illenek otthonunk hangulatához.

0471147dfc85383ff8b728890a165562

Anyagszükséglete

Anyagszükséglete sokkal kevesebb a ráncolt függönyhöz képest, mivel nem kell megvennünk az anyagból az ablak szélességének két-háromszorosát. A római rolóhoz szükséges anyagmennyiség az ablakfelület mérete 10-10 cm ráhagyással a széleken és az ablak felett. A roló függőleges mozgatásával szabályozhatjuk az árnyékolt felület nagyságát. Jellegzetessége a vízszintes vékony rudakkal merevített textil, ami felhúzva egymásra lapolja a kifeszített textilsávokat. Anyagtól függően a pálcák lehetnek 4 mm-es pálcák, a könnyebb anyagoknál (pl. fényáteresztők). A 7 mm-es és ovális pálcákat főleg testesebb anyagoknál alkalmazzuk. A pálcák elhelyezése egy pálcatartó szalag segítségével biztosított. A sínre tépőzár segítségével rögzíthetjük az anyagot.

roman-blind-with-chain2-768x1024
A raffroló aljába alsó súlyt helyezünk annak érdekében, hogy egyenesen álljon. A súlyok szintén többfélék. Vannak 13 mm-es átmérőjű súlycsövek, 30×3 mm-es súlylapok, vagy 40×4 mm-esek. A súlyhoz bújtató varrása szükséges. Fontos, hogy az ablak felett legyen annyi hely, hogy felhúzott állapotban ne akadályozza az ablak nyitását-zárását és ne is árnyékolja feleslegesen. A római roló akkor igazán szép formájú, ha van tartása az anyagnak, nagyon vékony fényáteresztő függönyanyagot nem érdemes választani, arról nem beszélve, hogy a merevítő pálcákat sem tartaná meg. Mint már említettem a roló szerkezetének rögzítéséhez kb. 25-30 cm hely szükséges a nyílászáró felett ahhoz, hogy felhúzott állapotban az ablak is kényelmesen nyitható maradjon. A szerkezet szerelhető oldalfalra és mennyezetre is, így a legtöbb ablaktípusnál használható.
A raffroló szerkezete nem igényel különösebb karbantartást. Porszórt alumínium felületét, műanyag alkatrészeit enyhén nedves ronggyal portalaníthatjuk. Az anyag könnyed mozdulattal leemelhető, a pálcák és a súly eltávolítása után mosható (az anyagmosási lehetőségéről vásárláskor érdeklődjön).

Zsinóros vagy gyöngyláncos?

55
Beszélnem kell még a zsinóros és a gyöngyláncos szerkezet közti különbségről is.
A zsinóros raffroló nagyon hasonlít a gyöngyláncos rolóhoz, ámbár terhelhetősége kisebb. Legfőbb különbsége azonban, hogy a zsinóros raffroló a nevéből adódóan zsinórral kezelhető, míg a hagyományos római rolónál már gyöngyláncos kezelőt alkalmazunk. Mindkét esetben egy tépőzáras sín alatt helyezkednek el a kezelők és a felhúzó szerkezetek (orsók). Ezek esztétikailag negatív élményt okozhatnak fényáteresztő anyagok esetén, mivel a szerkezet elemei az anyag átlátszóságától függően láthatóak.
A tokozott nyitott rolónál már ezek a szerkezeti elemek egy körülbelül 3×3 cm-es sínben kapnak helyet, így nem láthatóak. Ez a szerkezet alkalmazható motoros mozgatásnál, de használhatjuk kézi kezeléssel is. Ebben az esetben szintén gyöngylánccal mozgathatjuk.
A raffroló felszerelése rendkívül egyszerű. A szerkezethez kapott klipszek helyét kijelölve, majd felcsavarozva egy egyszerű mozdulattal a sínt a klipszbe pattintva helyezzük el.
Összefoglalva, ha Ön a ráncolt függönyökkel szemben, a feszített megoldást választja, legyen az egyszínű, mintás, fényáteresztő vagy sötétítő anyag, a római roló tökéletes választás.

Bővebb információ

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.